1 kommentar

Lasagne

2013-04-03 18.48.55Som vi längtade innan vi fann den: en mjölkfri lasagne! Enkel att göra (när man kommit över den mentala fixeringen att det måste finnas ost i en lasagne) och supergod att äta. Hela familjen brukar ta om mer än en gång om vi säger som så. Svårare är det att presentera ingredienserna översiktligt…

De tre huvuddelarna som behövs är naturligtvis:

  • En sats köttfärssås
  • Lasagneplattor (finns både mjölk- och äggfria)
  • Béchamelsås

Förutom ingredienserna till detta tillkommer även:

  • Eventuellt champinjoner eller färska tomater
  • 1-2 dl mjölkfri grädde.

Eftersom köttfärssås finns i – minst – lika många varianter som det finns familjer, alla har olika smak och uppfattningar om vad en god köttfärssås är och vad som ska vara i den lämnar jag upp till var och en att göra sin egen sats. Skulle man trots det vilja ha lite inspiration och är nyfiken på hur vi gör just vår version, så kommer ett recept framöver på den.

Lasagneplattor finns i olika form och med olika innehåll. Mjölkfria brukar inte vara något problem, och det finns även äggfria alternativ i hyllorna på de allra flesta butiker. Man kan även göra sina egna. Recept utan mjölkprotein eller gluten, som vi inte prövat, finns på bloggen ryskadockor.

Béchamelsåsen då? Till den behövs:

  • 50 g smör
  • 1 dl mjöl
  • 5 dl havremjölk (eller annat alternativ, vi föredrar dock havren här)
  • salt
  • vitpeppar
  • muskotnöt

Låt smöret smälta och bli varmt i en kastrull, och rör sedan ner mjölet lite i sänder för att undvika klumpar. Tillsätt mjölken skvätt för skvätt för att få en jämn och fin konsistens på såsen och låt det hela bli varmt. En del recept säger att det ska småkoka under omrörning till dess att det inte smakar mjöl längre, vilket jag skulle säga är smått omöjligt – det kommer att bränna fast innan det slutar smaka mjöl i mitt tycke. Smaka slutligen av med salt, vitpeppar och några drag muskotnöt.

2013-04-03 18.04.32Lasagnen läggs sedan samman i en ugnsfast form genom ett lager köttfärssås i botten följt av plattor och ovanpå detta sås. Upprepa, upprepa och upprepa i så tjocka lager du själv finner lämpligt och som passar för formen. Det viktiga är att du avslutar med plattor och sedan sås, på vilken sedan ytterligare omkring 1 dl mjölkfri grädde ringlas ut. Här föredrar vi Carlshamns havregrädde, som är lite tjockare än till exempel iMat. Innan sista lagret plattor och sås passar vi även på att lägga ett lager med tomat eller svamp – eller hälften/hälften som på bilden.

Ställ in formen i mitten av ugnen i 225 graders värme i 30-45 minuter. Tiden beror hemskt mycket på om man har en hög eller låg form och hur mycket man fyllt den. Är såsen och köttfärssåsen varma när lasagnen läggs samman förkortas tiden med omkring 10 minuter.

Servera med ketchup för den som så önskar, och gärna en härlig grönsallad.

En kommentar på “Lasagne

  1. Har gjort precis såhär flera gånger å den är supergod, ingen som saknat osten i vår familj.. 🙂

Lämna en kommentar